runstenar runor Uppland Sörmland Närke Västmanland Småland Ingvar Sigurd futark Frösön  Staffan Blixt

Startsidan
Sörmland
Eskilstuna
Strängnäs
Yngaren
Nyköping
Södertälje
Vingåker


Sö 161 Råby kyrka
(nu vid Täckhammar)

En av de små stenarna
Den här lilla stenen hittades vid en restaurering av kyrkan i Råby år 1810 tillsammans med bland andra Sö 162. Dessa stenar lades först som trappsteg(!) i kyrkogårdsmuren, men flyttades så småningom till parken utanför Täckhammar. Där står de än idag, men numera är platsen en tomt till ett litet hus, vars ägare som synes har planterat en pelargon framför stenen. Suck.

Husets ägare var dessvärre hemma när jag var där, och det är första gången jag har blivit ivägjagad när jag frågade om det var okej att ta kort på runstenen. Surare gubbe får man leta efter, särskilt när han faktiskt MÅSTE tillåta runstensknäppisar som jag att ta en närmare titt.

Jag slet i alla fall upp kameran när jag passerade den här stenen och Sö 162 på min väg bort från tomten, men då började han gorma något om sin hund ... Sö 160 vågade jag inte leta efter, men jag får väl smyga dit en sommarljus natt vid tillfälle.


--- : risti : stin : at : þuri : buruþur  sin : sturman · kuþan

"NN reste stenen efter Tore, sin broder, skeppsförare god."

En sturman är inte nödvändigtvis själve styrmannen på ett skepp, utan snarare den som äger skeppet eller leder besättningen.

Resarens namn har gått förlorat, och man kan bara ana att det har varit ett namn med fem runor utifrån nederdelarna på de runstavar som finns kvar.

Vy över sjön Långhalsen med Täckhammar på andra sidan
Vy över Långhalsen